Warzywa, które powinniśmy jeść częściej.
Brukselka? Cebula? Brokuły? A może jarmuż? Jakie jest najzdrowsze warzywo świata? Po jakie warzywa sięgać powinniśmy najczęściej? Każdy powinien jeść więcej warzyw, ale wiadomo też, że każdy najchętniej sięgnie po te, które oferują nam jak najwięcej.
1. Szparagi.
Szparagi są doskonałym źródłem witaminy K, która pomaga w krzepnięciu krwi i budowaniu mocnych kości. Szparagi dostarczają witaminy A (która zapobiega chorobom serca), witaminy C (która wspomaga układ odpornościowy), witaminy E (która działa jako przeciwutleniacz) i witaminy B6 (która podobnie jak witamina A zapobiega chorobom serca).
2. Słodkie ziemniaki.
Te słodkie, bogate w skrobię bulwy są bogate w beta-karoten, który pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry, wzroku i funkcji narządów. Natomiast spożycie beta-karotenu wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka raka płuc i piersi.
3. Brukselka.
Te niskokaloryczne miniaturowe kapusty są bogate w witaminy i minerały, w tym witaminę B6, witaminę C, witaminę K, witaminę A, kwas foliowy, żelazo i mangan. Wysoka zawartość błonnika wspomaga również prawidłową pracę i zdrowie jelit.
4. Szpinak.
Szpinak to jedno z najbardziej odżywczych warzyw na świecie. Jest naładowany witaminą C, witaminą K, kwasem foliowym, żelazem i wapniem. Szpinak zawiera również potas i magnez, które pomagają kontrolować ciśnienie krwi.
5. Brokuły.
Brokuły dostarczają więcej witaminy C niż potrzebujesz w ciągu całego dnia, nie powodując gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi, który ma miejsce przy jedzeniu cytrusów. Wielu ekspertów w dziedzinie zdrowia uważa brokuły za najzdrowsze ze wszystkich warzyw ze względu na ich zdolność zmniejszania ryzyka raka płuc, jelita grubego, piersi, pęcherza, żołądka i prostaty.
6. Buraki.
Buraki obniżają ciśnienie krwi. Naukowcy przypisują obniżające ciśnienie krwi działanie buraków wysokiemu stężeniu azotanów. Kiedy jesz buraki, twoje ciało przekształca azotany w tlenek azotu, cząsteczkę, która rozszerza naczynia krwionośne, powodując spadek ciśnienia krwi. Ten wzrost krążenia zwiększa również przepływ krwi do płata czołowego mózgu, obszaru związanego z myśleniem wyższego poziomu, takim jak podejmowanie decyzji i pamięć.